Ingrediente:
Pentru o paine
500g faina de grau tip 1050, in plus pentru prelucrat
1 lingurita sare
42g drojdie (1 cub)
4 linguri ulei de masline
½ lingurita de sare de mare grunjoasa, optional
Mod de preparare :
Se amesteca faina cu sarea intr-un castron. Se dizolva drojdia in 300ml apa calduta si se adauga la faina, impreuna cu 3 linguri de ulei de masline. Se amesteca totul cu spirala pentru aluat a mixerului, obtinandu-se un aluat lipicios. Se lasa acoperit, la loc cald, sa se dospeasca 30 de minute.
Se prelucreaza aluatul cu mainile pe o suprafata de lucru presarata cu faina, framantandu-l si batandu-l energic, pana ce nu mai lipeste si devine elastic. Daca e nevoie se adauga faina, dar numai atat cat sa nu mai fie aluatul lipicios.
Se tapeaza tava cu hartie pentru copt. Se face o bila din aluat, se aseara pe tava si se intinde in forma de lipie groasa de 2 cm si cu diametrul de aproximativ 20 cm.
Se incinge cuptorul la 230°C. Se infige varful umezit al degetului in mai multe locuri in paine.
Se unge paine cu restul de ulei de masline. Dupa gust, se presara sare grunjoasa. Se coace in cuptorul incins 15 minute pana se rumeneste. Pentru racire se tine painea pe un gratar de bucatarie timp de 15 minute, apoi se inveleste intr-un servet, ca sa se inmoaie crusta. Focaccia se serveste rece sau calda.
Aceasta specialitate italieneasca, preparata cu drojdie si ulei de masline, reprezinta garnitura ideala la mancarurile cu carne, la salate sau pur si simplu la o gustare cu branza, masline si vin rosu.
luni, 10 mai 2010
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu