joi, 21 octombrie 2010

marți, 8 iunie 2010

Zi, te rog ! un strudel, sandwich, gogosi, placinte?


Cu 3 ani in urma, Andana Pan a gasit oportuna colaborarea cu liceul baimarean Gheorghe Sincai de a administra chioscul din incinta.

Pauza de pauza, ”Tanti Dina” se ocupa de cerintele liceenilor oferindu-le produsele dorite: sandiwchuri, hot-dog, placinte, gogosi, patiserie, etc.

Atasamentul fata de doamna de la chiosc a fost unul rapid.
Nonconformismul vanzatoarei de la chiosc a fost apreciat de elevi, acestia oferindu-i o atentie la sfarsitul anului scolar.

Atentia a fost deplina, pe coperta revistei scolii. Astfel printr-o caricatura reusita si descoperirea unei particularitati verbale, acestia s-au amuzat copios.

”Zi, te rog !” se auzea neincetat, intrerupt sacadat, pe un ritm numai de dansa stiut, indemnul pe care Tanti Dina il adresa elevilor.

Apreciem munca elevilor si revista reusita pe care acestia au editat-o, avand toate ingredientele necesare: editoriale, interviuri, umor, profesionalism.

Vacanta placuta !

Andana Pan Baia Mare

sâmbătă, 5 iunie 2010

Paine cu cartofi

Ingrediente :
1kg faina
400g cartofi fierti
50g drojdie
2 lingurite rase de sare
3 lingurite de zahar
500-600 ml apa calda

Mod de preparare :
Se fierb cartofii. Se curata de coaja inainte de a se raci de tot, si se trec prin masina de carne. Se cerne faina in copaie, se face loc la mijloc, se pun cartofii calduti, drojdia muiata cu putina apa, sarea, zaharul si apa calda (sa nu fie fierbinte).

Se amesteca totul impreuna si se framanta bine aluatul care trebuie sa fie mai degraba indesat. Se presara cu faina si se lasa la cald sa creasca.

Se rastoarna aluatul pe masa de aluat presarata cu faina, se se fac paini lungi sau rotunde si se aseaza pe tava de asemenea presarata cu faina. Se mai lasa sa creasca si se coc la cuptor, la foc potrivit, cam o ora.

sâmbătă, 29 mai 2010

Paine franceza (French Bread)

Ingrediente :
6 cani faina
2 1 / 2 pachetele de drojdie uscata
1 1 / 2 lingurita de sare
2 cani de apa calda
1 lingurita de malai
1 ou
1 lingura de apa

Mod de preparare :

Intr-un castron mare se adauga 2 cesti de faina, drojdia si sarea. Se adauga cele 2 pahare de apa calda si se amesteca bine cu ajutorul mixerului. Pe o suprafata se presara faina, si se framanta aluatul timp de aproximativ 8-10 minute, pana devine un aluat rigid, neted si elastic.Se pune aluatul intr-un castron uns, se acopera si se lasa intr-un loc cald la dospit pana ce acesta isi dubleaza volumul.

Se imparte aluatul in jumatate. Se presara faina pe suprafata de lucru, rulandu-se fiecare jumatate in dreptunghiuri de dimensiuni mari. Ruleaza, pornind de la latura lunga. Marginea se umezeste cu apa si se intoarce la capete.

Se unge o foaie de copt si se presara cu malai. Se aseaza painea pe foaia de copt preparata. Se bate usor albusul de ou cu 1 lingura de apa, si se unge painea cu ajutorul unei pensule. Se acopera cu o servet umed si se lasa sa creasca pana ce aproape s-a dublat (35 - 40 de minute).

Cu un cutit foarte ascutit, se fac 3 sau 4 taieturi diagonale de aproximativ 2 cm adancime in partea de sus a fiecarei paini. Se coc painile la cuptorul preincalzit la 190 grade C pentru 20 de minute. Unge din nou painile cu amestec de albus de ou. Se coace pentru o perioada suplimentara de 15 - 20 minute. Se lasa sa se raceasca pe un gratar special.

vineri, 21 mai 2010

Paini indiene naan

Ingrediente pentru 4 bucati:

250g faina, in plus pentru prelucrat

½ lingurita sare

1 lingurita bicarbonat de sodiu

170g iaurt

2 lingurite ulei de floarea-soarelui


Mod de preparare :

Se amesteca faina cu sarea si bicarbonatul. Se incorporeaza iaurtul si se prelucreaza pentru a obtine un aluat lipicios. Se presara un strat subtire de faina pe suprafata de lucru si se framanta aluatul cu mainile timp de 5-7 minute, pana devine moale si elastic.

Se incinge la maximum gratarul de sus al cuptorului. Se ung patru bucati de folie de aluminiu (de 28x30 cm) cu putin ulei. Aluatul de imparte in 4 parti egale. Din fiecare bucata se formeaza o painica lunga de 25 de cm si lata de 18 cm, care se aseaza pe folie.

Painicile asezate pe folie se coc pe rand sub gratarul electric. Se tine fiecare aproximativ 2 minute pe o parte, pana se formeaza basicute la suprafata si se rumeneste pe alocuri. Apoi se intoarce si se mai coace 1-2 minute. Atentie, painicile se innegresc foarte repede!

Cand sunt gata, se tin la cald, invelite intr-un servet de bucatarie. Painea naan merge foarte bine cu orice tip de curry indian, dar si la tocanitele mediteraneene.

Paine irlandeza

Ingrediente pentru o paine:
250g faina, in plus pentru prelucrat
250g faina de grau integrala
1 lingurita bicarbonat de sodiu
½ lingurita sare
300 ml lapte batut

Mod de preparare:
Se incinge cuptorul la 200ºC, se tapeaza o tava cu hartie pentru copt. Se amesteca intr-un castron faina cu sarea si bicarbonatul. Se face o adancitura la mijloc, in care se toarna laptele batut. Se amesteca ingredientele cu spirala pentru aluat a mixerului.

Se presara faina pe suprafata de lucru, pe care se aseaza aluatul. Se framanta aluatul bine cu mainile, se face o bila si se aseaza in tava. Se aplatizeaza aluatul, pana ajunge sa aiba un diametru de aproximativ 20 cm.

Se cresteaza painea in forma de cruce, cu un cutit ascutit. Se presara putina faina integrala de deasupra. Se coace in cuptorul incins 30 de minute, pana se rumeneste. Painea e gata daca rasuna cand e clocanita cu degetul pe fund. Daca suna infundat si greu, se mai coace 3-5 minute.

Se scoate painea coapta din cuptor si se pune la racit pe un gratar de bucatarie. Se serveste proaspata sau sub forma de toast.

luni, 10 mai 2010

Painici cu dulceata

Ingrediente :
Pentru 24 de bucati
500g faina, in plus pentru prelucrat
1 praf de sare
3 linguri zahar
¼ l lapte
42g drojdie (1 cub)
Coaja rasa de la o lamaie
170g unt moale
1 ou
250g dulceata de cirese sau visine
Grasime pentru forma
Zahar pudra pentru decorat, optional

Mod de preparare :
Se pune faina intr-un castron, se presara sarea si zaharul pe deasupra. Se face o adancitura la mijloc.

Se incalzeste putin laptele, in care se dizolva drojdia. Se toarna in adancitura din faina. Se pun pe margini coaja de lamaie, 70g de unt si oul. Se amesteca totul cu spirala pentru aluat a mixerului, incepand dinspre centru, pana se obtine un aluat omogen.

Se presara faina pe suprafata de lucru. Se framanta aluatul si se bate energic cu mainile timp de 10 minute, pana devine elastic si nu mai lipeste. Se acopera si se lasa la dospit intr-un loc cald timp de 30 de minute, cat sa-si dubleze volumul.

Se mai framanta putin aluatul pe suprafata de lucru, apoi se intinde o foaie groasa de 0,5 cm, din care se taie 24 de patrate cu latura de 10cm. In mijlocul fiecarui patrat se pune cate ½ lingurita de dulceata.

Se indoaie colturile patratelor peste umplutura si se preseaza. Se unge bine o tava de friptura sau de prajituri. Painicile se pun in tava, cu imbinarile in jos, la o distanta de 2-3 cm una de alta. Se lasa la dospit, acoperite, intr-un loc cald, timp de 30 de minute, pana cand au crescut frumos.

Se incinge cuptorul la 200°C ; se coc painicile 45 de minute. Se topeste intre timp restul de unt, se scot painicile din cuptor si se ung cu untul topit. Se servesc calde sau reci. Se pudreaza cu zahar dupa gust.

Fie ca se servesc la cafeaua de dimineata sau la desert, fie ca sunt proaspat scoase din cuptor sau stropite cu sos de vanilie cald, aceste painici vor fi mereu bine-venite.

galerie foto produse de panificatie, patiserie si cofetarie, paine alba, paine graham

panificatie, patiserie, cofetarie, prajituri, fursecuri, brutarie, paine, chec, dulciuri panificatie, patiserie, cofetarie, prajituri, fursecuri, brutarie, paine, chec, dulciuri
panificatie, patiserie, cofetarie, prajituri, fursecuri, brutarie, paine, chec, dulciuri panificatie, patiserie, cofetarie, prajituri, fursecuri, brutarie, paine, chec, dulciuri
panificatie, patiserie, cofetarie, prajituri, fursecuri, brutarie, paine, chec, dulciuri panificatie, patiserie, cofetarie, prajituri, fursecuri, brutarie, paine, chec, dulciuri