duminică, 20 decembrie 2009

Rulada de paine cu umplutura picanta

Umplutra de branza si ardei se coace odata cu aluatul! Painea capata o aroma extraordinara si, in plus, este meniul ideal pentru picnic! Dupa gust, se poate adauga la umplutura sunca de Parma.
Pentru 1 forma :
250 gr. faina de grau tip 1050, 250 gr faina de grau integrala, in plus pentru prelucrat, 1 lingurita sare, 1/2 lingurita zahar, 3 linguri seminte de fenicul, 300 ml lapte, 42 gr drojdie(1 cub), 30 grame unt moale, 2 ardei grasi rosii sau galbeni, 6 jumatati de rosii uscate si conservate in ulei, 1 ceapa rosie mica, 3 linguri parmezan ras, 1 lingura ulei de masline de cea mai buna calitate, ulei pentru forma.
Timp de preparare 35 minute. 1-2 ore timp de repaus. La cuptor 20-25 minute pentru fiecare tava.

Se amesteca intr-un castron mare cele doua sorturi de faina, sarea, zaharul si semintele de fenicul. Se incalzeste putin laptele si se dizolva drojdia in el. Se adauga laptele cu drojdia la amestecul de faina si se prelucreaza totul cu spirala pentru aluat a mixerului, obtinand un aluat lipicios. Se lasa acoperit intr-un loc cald la dospit tip de 30 de minute.

Pe suprafata presarata cu faina se mai framanta si se bate aluatul cu mainile pana cand nu mai e lipicios si devine elastic. Se face o bila din aluat, se acopera cu o panza si se lasa la dospit 1 ora, cat isi dubleaza volumul.

Intre timp se taie ardeii pe jumatate, se curata si se spala. Se incinge la maximum gratarul din cuptor. Se asaza jumatatile de ardei cu pielita in sus pe o folie de aluminiu si se tin sub gratarul incins pana cand pielita se innegreste si face basici.

Se pun jumatatile de ardei intr-o punga pentru congelator, care se inchide, si se lasa sa se raceasca. Se doscojesc ardeii si se taie pe lung in fasii. Se scurg rosiile si se toaca marunt. Se curata ceapa si se taie in rondele subtiri.

Se mai framanta aluatul pe suprafata de lucru presarata cu faina. Se intinde o foaie de 20x33 cm peste care se pun rosiile tocate, lasand margine lata de 1 cm libera de jur imprejur. Se adauga ardeii si ceapa si, in final, se presara 2 linguri de parmezan.

Se unge forma cu ulei. Se ruleaza foaia de aluat dinspre latura mai scurta, se indoaie la capete. Se pune aluatul in forma cu imbinarea in jos. Se acopera cu o panza si se lasa 30 de minute la dospit.

Se incinge cuptorul la 230 grade C. Se fac cateva crestaturi oblice pe paine cu un cutit ascutit. Se unge cu ulei si se presara restul de parmezan. Se coace in cuptorul incins 15 minute, apoi se scade temperatura la 200 grade C si se mai tine painea 20-25 minute, pana se rumeneste.

Se scoate painea din cuptor, apoi si din forma si se ciocaneste cu degetul pe fund : daca rasuna, e gata. Se lasa la racit pe un gratar de bucatarie.

******
Paine cu capere si anghinare
In loc de seminte de fenicul se pune in aluat 1 lingurita de oregano uscat. Se unge faia cu 2 linguri de pesto si 5 inimi de anghinare conservate in ulei si tocate marunt, cat si cu 2 lingurite de capere. Se ruleaza foaia, se pune in forma si se coace ca in reteta de baza.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

galerie foto produse de panificatie, patiserie si cofetarie, paine alba, paine graham

panificatie, patiserie, cofetarie, prajituri, fursecuri, brutarie, paine, chec, dulciuri panificatie, patiserie, cofetarie, prajituri, fursecuri, brutarie, paine, chec, dulciuri
panificatie, patiserie, cofetarie, prajituri, fursecuri, brutarie, paine, chec, dulciuri panificatie, patiserie, cofetarie, prajituri, fursecuri, brutarie, paine, chec, dulciuri
panificatie, patiserie, cofetarie, prajituri, fursecuri, brutarie, paine, chec, dulciuri panificatie, patiserie, cofetarie, prajituri, fursecuri, brutarie, paine, chec, dulciuri